Stawiamy nie tylko na zdrowe relacje z technologią, ale również na zdrowe relacje z odżywianiem.
Podczas dzisiejszego spotkania z Panią Dianą, dietetyczką z Kuchnia Vikinga – Catering dietetyczny, uczniowie z klas: 2bL i 3aL mieli okazję przyjrzeć się ich relacji z żywnością.
W ramach projektu edukacyjnego “Bez Ocen” poruszyliśmy mega ważne tematy:
jak budować zdrową relację z jedzeniem
jak zaakceptować siebie
jak unikać zaburzeń odżywiania
Pani Diana wprowadziła uczniów w świat mindful eating, czyli uważnego jedzenia, podkreślając, jak kluczowe jest budowanie zdrowej relacji z pokarmem.
Mindful eating zostało przedstawione nie tylko jako technika spożywania posiłków, ale jako podróż do głębszego zrozumienia wpływu jedzenia na nasze życie, emocje i otoczenie.
Demonstrując, jak nasze nawyki żywieniowe wpływają na nasze samopoczucie i zdrowie, Pani Diana pokazała, że świadome jedzenie może być potężnym narzędziem w zapobieganiu przyszłym zaburzeniom odżywiania.
Lekcja, jaką wynieśliśmy z tego spotkania, jest nie tylko cenna, ale i uniwersalna: cieszmy się jedzeniem, słuchajmy swojego ciała i żyjmy w harmonii.